Muistelmia elämän varrelta

LÄÄKÄRI- JA SAIRAANHOITAJA

Foto Ismo Ekim Copyright © 2021 All rights reserved -Kaikki oikeudet pidätetään

TYÖVOIMAPULA VAIVAA

Kuten Suomessa, myös Ruotsissa suurin työvoimatarve on tietotekniikka-, terveydenhoito- ja kuljetusaloilla. IT-ohjelmoijia, kuorma-auton-, bussin- ja taksinkuljettajia, lääkäreitä, sairaanhoitajia sekä lähihoitajia etsitään hätäisesti.

Intiasta tulee vuosittain satoja englannin kielen taitoista data-analyytikko-tietokoneohjelmoijaa. Sanotaan, että puolet maan IT-alan ammattilaisista on kotoisin Intiasta.

Erityisesti terveydenhuoltoalalla tarvitaan kiireesti henkilöstöä. Viime vuodet Ruotsin valtio on yrittänyt paikata puuttuvat lähihoitajapaikat pikakouluttamalla maahanmuuttajia, joista suurin osa tulee Eurooppaan Egeanmeren saarille Turkin länsirannikon kautta. Tässä on onnistuttu hyvin ja sadat nuoret maahanmuuttajat käyvät nyt vuoden kielikurssin ja vuoden lähihoitajakurssin ja pääsevät työelämään. 

Ruotsi kouluttaa maan seitsemässä yliopistossa (Tukholma, Uppsala, Göteborg, Lund, Örebro, Uumaja ja Linköping) vuosittain satoja lääkäreitä ja sairaanhoitajia korkein kustannuksin. Osa vastavalmistuneista lääkäreistä ja sairaanhoitajista menee Norjaan ja Tanskaan töihin. Samoin osa nuorista sairaanhoitajista siirtyy muille aloille, joissa ansiotasot ovat korkeammat kuin sairaalatyössä.

NUORET LÄÄKÄRIT MENEE NORJAAN, HOITAJAT MUILLE ALOILLE

Norjan sairaaloihin hoitohenkilökuntaa houkuttelee korkeampi palkkataso ja Tanskaan ilmaiset kalustetut työsuhdeasunnot. Norjalla on varaa maksaa huomattavasti korkeampia palkkoja kuin muilla Pohjoismailla, sillä se rikastui merkittävästi 80-luvulla, kun maan aluevesistä löytyi öljy- ja kaasuesiintymiä.

Ruotsiin taas tulee nuoria terveydenhoitoalan ammattilaisia Itä-Euroopan maista. Onko järkevää tuoda lääkäreitä ja sairaanhoitajia ulkomailta? Ensin heille pitää tarjota vuoden kestävä ammatillinen kielikoulutus, ja sitten parin vuoden terveyskeskusharjoittelun jälkeen heille järjestetään ammatilliset tentit jne. 

Mielestäni tämä ei ole oikein, vaan terveydenhoitohenkilöstön tulotasoa pitäisi sen sijaan nostaa eikä rekrytoida hoitohenkilökuntaa esim. Puolasta ja Romaniasta.

Lehdissä on myös kerrottu, että useilla entisistä Itäblokin maista rekrytoiduilla lääkäreillä ja sairaanhoitajilla on ollut väärennetyt tutkintotodistukset!

PALKKAVERTAILU LÄÄKÄRI/LENTÄJÄ JA SAIRAANHOITAJA/LENTOEMÄNTÄ

Jos lääkärit saisivat yhtä paljon palkkaa kuin lentäjät ja sairaanhoitajat yhtä paljon kuin lentoemännät, suurin osa Ruotsissa valmistuneista terveyden alan ammattilaisista ei menisi Norjaan. Huomattava osa jopa palaisi Ruotsiin.

Hallitus voisi tietysti vedota tiukkaan budjettiin jne. Saanen ehdottaa ratkaisua! Ymmärrän, että rahaa menee valtavasti eri aloille, mutta suostuisiko hallitus muuttamaan menojen prioriteettia niin, että terveydenhuolto tulisi ennen kaikkea muuta?

Tässä jokunen esimerkki:

UUSI METROLINJA ARENA STADIONIIN

Juuri aloitetun neljän kilometrin pituisen Arenastaden–Odenplan metrolinjan rakentamiskustannusten on laskettu olevan yli 100 miljoonaa euroa! Mikäli tämä hanke jäädytettäisiin viideksi vuodeksi, säästettäisiin kymmeniä miljoonia euroja vuodessa.

Metrolinjan sijaan Ruotsi voisi näin maksaa kilpailukykyistä, parempaa palkkaa lääkäreille ja sairaanhoitajille moniksi vuosiksi, jolloin hoitoalan ammattilaisten ei tarvitsisi muuttaa valmistuttuaan ulkomaille paremman tulotason toivossa… 

Näin Ruotsi, joka tunnetaan sosiaaliturvastaan​​ ja demokratiastaan ​​kaikkialla maailmassa, voisi tarjota kansalaisilleen heidän ansaitsemansa terveyspalvelut. 

Copyright © 2021 All rights reserved – Kaikki oikeudet varataan

Copyright © 2021 All rights reserved -Kaikki oikeudet pidätetään

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial