Muistelmia elämän varrelta

RUOTSIN KURSSI SFI-SVA

Grand Hotel Stockholm Copyright ©2022 All rights reserved- Kaikki oikeudet varataan

RUOTSIN KURSSI – SVENSKA FÖR INVANDRARE

Olen vihdoin suorittanut kolme kuukautta kestäneen -Svenska som Andraspråk- -ruotsin kielen kurssisarjan viimeisen osan, SVA4, Tukholman Globenissa. Opettajinamme olivat japanilainen Ms Mayumi, puolalainen Ms Elizabet ja venäläinen Ms Laura! Aloitimme kurssin 20 henkilöllä, 3 henkilöä jätti kurssin kesken ja me loput 17 opiskelijaa suoritimme loppututkinnon. Minua lukuun ottamatta oppilaiden keski-ikä oli 22.

SUOMEN TYTTÖ YLITORNIOSTA

Luokkamme oli kirjava yhteisö eri kansalaisuuksia: afganistanilaisia, bosnialaisia, ghanalainen, intialaisia, perulainen, suomalainen Ylitorniosta sekä useita syyrialaisia. 

Olin saanut edeltävänä vuonna aiemmilta SVA-kursseilta sekä niitä edeltäneiltä Svenska för Invandrare (SFI) -sarjan kursseilta arvosanat A ja B, mutta tästä viimeisestä kielikurssista sain arvosanan C – kohtalaisen hyvä! Ajattelin, että koronan jälkivaikutuksista sekä blogin kirjoittamisesta johtuen en ehkä pystynytkään keskittymään ruotsin kielioppiin.

ELÄMÄNI VIIMEINEN KOULUNKÅYNTI

Viimeisenä kurssipäivänä hyvästelimme opettajien ja luokkatovereiden kanssa toisemme pitäen kahden metrin turvaväliä ja toivotimme onnea sekä menestystä kaikille. Minua lukuun ottamatta kaikki jatkoivat opintojaan korkeakouluissa tai ammattikursseilla. Tämä, todennäköisesti elämäni viimeinen, intensiivinen kurssi oli minulle unohtumaton kokemus. Tulen varmasti kaipaamaan koulunkäyntiä tulevaisuudessa1

SFI-kurssin päättäjäiset Stockholm Copyright©2022 All rights reserved- Kaikki oikeudet varataan

KAIKKI SAA 700€/kk, MINÄ EN!

Tukholman kunta kustantaa kielikurssimaksun. Lisäksi valtio maksaa 7000 SEK/700 € kuukaudessa opintotukea kursseille osallistuville. Kun kurssi alkoi, rehtori tuli luokseni ja sanoi, että hän on pahoillaan, koska minä en tulisi saamaan sitä valtion tukea, kun olen yli 65! Sanoin hänelle: “Jasså, en tiennytkään siitä valtiontuesta, vaan kuulin sen nyt ensimmäistä kertaa sinulta”.

HAAVEENA VASTAAVAN VIRKAILIJAN TUURAAJA

”Aiotko mennä yliopistoon tai työharjoitteluun suoritettuasi kurssin?” Hän kysyi. Sanoin: ”Siitä on 40 vuotta, kun valmistuin Helsingin yliopistosta, eikä minulla ole tarvetta mennä työharjoitteluun, mutta ilman tätä COVID-19-pandemiaa olisin ehkä voinut työskennellä osa-aikaisesti Finnairin asemapalvelun vastaavana virkailijana läheisellä STO City-lentokentällä Brommassa.” Toistaiseksi tämä tehtävä jäi siis vielä unelmakseni!

DÉJA VU! BROMMAN LENTOKENTÄN KOHTALO

Lisäksi kerroin hänelle: ”Sitä paitsi Sosdem ja Miljöpartiet eli vihreät suunnittelevat Bromma City Airportin sulkemista ja kymmentuhannen vuokra-asuntoslummin rakentamista lentokentän päälle. Déjà-vu! Samoin kävi Helsingin kulttuurihistorialliselle Malmin lentokentälle, se suljettiin tulipalokiireellä ja nyt poliitikot riitelevät keskenään, mitä ja milloin tehdään jotain sille märälle suomaa-alueelle!”

Lopuksi sanoin rehtorirouvalle: ”Odotan kevättä, jolloin voin käydä Kungsträdgårdenin eli kuninkaanpuutarhan viereisellä meren rannalla sijaitsevalla Grand Hôtelin terassilla ja nauttia maitoteetä hintaan 50 SEK/5€”, mille me molemmat nauroimme!

LYCKA TILL ALLA

Edellisvuotisen SFI Svenska för Invandrare -kurssin suoritettuani loppuun hienotunteinen ja hyväntahtoinen lappilainen Karin-opettaja ja muut oppilaat antoivat pienen muistolahjan kurssin vanhimmalle oppilaalle (yllätys, olin vanhin täälläkin!) ja kirjoittivat: ”Onnea Ismo! On ollut erittäin mukavaa olla sinun kanssasi tässä luokassa!”

Copyright © 2022 All rights reserved- Kaikki oikeudet varataan

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial