Muistelmia elämän varrelta

RUOTSALAINEN ON ERILAINEN

Covid-19 rokote ja 3-kerroksinen hengityssuoja – Pixabay pictures

RUOTSIN KORONA STRATEGIA 2020-2022

Rokotukset Covid-19 -virustautia vastaan alkoivat Ruotsissa myöhässä ja sujuivat alussa tahmeasti. Keväällä 2021 Ruotsin kansanterveyslaitos FHM joutui luopumaan ruotsalaisenglantilasesta Astra Zeneca -rokotteesta vastoin tahtoaan, ja keskittyi rokottamaan kansalaisia saksalaisella Pfizer Biontech sekä amerikkalaisella Moderna -rokotteilla. Kesällä rokotuspisteiden määrä kaksinkertaistettiin. Kuitenkin Ruotsi oli edelleen jäljessä covid-19-pandemian hoidossa verrattuna esimerkiksi naapurimaihin Norjaan tai Suomeen. 

VÄKILUKU 10,5M, JOISTA 2M SYNTYNYT ULKOMAILLA

Ruotsin väkiluku on 10,5 miljoonaa (joista 2 miljoonaa on syntynyt ulkomailla), ja Covid-19-taudista johtuneita kuolemia ajalla 3/2020-9/2022 oli yli 20 000. Naapurimaissa, kuten esimerkiksi Suomessa, tämä kuolleisuusluku on seitsemän kertaa pienempi.

Covid-19 rokote Copyright©2021 All rights reserved -Kaikki oikeudet pidätetääFn

EI LAUMASUOJA-STRATEGIA

Ruotsin hallitus pahoitteli korkeata kuolleisuutta, mutta heitti pallon FHM:lle, Folkhälsomyndighetille, eli Kansanterveyslaitokselle. Kansan suosion saavuttanut FHM:n epidemiologi Dr Anders Tegnell taas sanoi, että kukaan ei ollut kieltänyt Ruotsissa kasvomaskin käyttöä ja viestitti: “Kyllä halukkaat voivat käyttää sitä, niin kuin monet ulkomaalaiset vierailijat tekevät!” FHM:n mukaan maan koronastrategiaa ei voinut kritisoida vain kuolleisuuslukujen perusteella. Eikä FHM missään tapauksessa tunnustanut sen, että se olisi ajanut ns. “Flockimmuninet, eli laumasuoja-strategiaa!”

KUIN AJAISI AUTOA KÄSIJARRU PÄÄLLÄ

Toisaalta voisi tuntua siltä, että Ruotsin hallituksen ohjelmassa esim. uuden metrolinjan rakennushanke Tukholman Arena-stadionille asetettiin kansalaisten terveyden edelle. Jonotus lääkärin vastaanottoon Tukholman terveysasemilla saattaa vuonna 2022 pahimmillaan kestää jopa kuukauden. Terveydenhuoltoa koskevat päätökset tehdään sangen hitaasti. Joskus tuntuu, ​​että päätöksentekoa voi verrata auton ajamiseen käsijarru päällä; edistystä tapahtuu, mutta se on hyvin verkkaista.

Covid-19 rokotus Messukeskus, Älvsjö, Copyright © 2021 All rights reserved -Kaikki oikeudet pidätetään

GAMLA STANISSA MIELENOSOITUS

Mutta kaikkein hämmästyttävintä oli se, että pandemian alussa suuri osa kansasta etenkin palvelualalla työskentelevät eivät valittaneet tästä! Päinvastoin esim. Tukholman kuuluisan Gamla Stanin ravintoloitsijat järjestivät mielenosoituksen ja protestoivat, että kun mm. baarit suljetaan aikaisin illalla, jäävät sadat ja tuhannet ravintoloitsijat, kokit ja tarjoilijat työttömiksi muutaman tuhannen vanhuksen takia. 

NAAPURI EI SKOIJANUT, VAAN OLI TOSISSAAN

Kun tästä valitin ruotsalaisille tutuille, sain monenlaisia reaktioita: toiset sanoivat, että heitä hävetti tai että heitä vaivasi Tukholma-syndrooma; toiset taas vähättelivät kuolleisuuslukuja ja selittivät, että ”Ne vanhukset olisivat muutenkin kuolleet vuoden parin sisällä”. Eräs naapurirouva sanoi: ”Kuule, jos mielestäsi Ruotsin FHM on epäonnistunut, voit lähteä Slussenista punaisilla “Finlandsfärjan” laivoilla Suomeen, jossa Suomen THL hoitaa asiat paremmin!” Kun hämmennyin ja kysin häneltä, että olikohan tämä jonkinlainen hirteishuumoria? Naapuri vastasi: “Nej, jag är helt seriös!”

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial