Enteresan anılar

DOKTOR VE HEMŞİRE

KAROLINSKA -Stockholm Üniversitesi Hastanesi Copyright © 2021 All rights reserved – Tüm hakları saklıdır

ACİL İŞGÜCÜ ARANIYOR: IT-BİLGİSAYARCI, SÜRÜCÜ VE SAĞLIK PERSONELİ

Finlandiya, Almanya gibi İsveç’in de büyük ölçüde işgücü gereksinimi var. Acil IT-programcısı, kamyon-otobüs-taksi şöförü, doktor, hemşire ve hastabakıcı aranıyor. Bu ülkeler Hindistan’dan her yıl yüzlerce ingilizce bilen bilgisayar programcısı göçmen alıyorlar. Diğer eksiklerini çoğu Türkiye üzerinden Ege adalarına iltica eden Suriyeli, Afgan ve Afrikalı göçmenlere dil ve meslek öğreterek karşılamaya çalışıyorlar.

GENÇ DOKTORLAR NORVEÇ’E, HEMŞİRELER YÜKSEK MAAŞLI SEKTÖRLERE GİDİYOR

İsveç’in özellikle sağlık sektöründe acil personel ihtiyacı var. Bir kısım Tıp Fakültesi ve Hemşire okulu öğrencileri mezun olunca, karasularında petrol bulununca birden zenginleşen komşu Norveç’in hastaneleri ile anlaşıp yüksek maaşla oraya gidiyorlar. Liseden sonra üniversitede 3-4 yıl hemşirelik eğitimi alanların bir kısmı daha yüksek maaşlı başka sektörleri seçiyorlar.

10,5 milyon nüfuslu İsveç’te hükümet Covid-19 yönetimini FHM -Halk Sağlık Kurumuna bıraktı, ama bu kurumun gevşek stratejisi pek başarılı olmayınca hükümet pandemiye karşı ek kaynak ayırmak zorunda kaldı. Aşılamaya geç başlandı, ama sonradan aşılama hızlandı. Doğma büyüme İsveçliler ve sonradan İsveç vatandaşlığı almış (çakma isveçliler) olanlar Korona stratejiniz yanlış deyince alınıyorlar! Komşu Finlandiya ve Norveç’e oranla 8 misli yüksek Covid-19 nedenli 20.000+ can kaybı var. Ölenlerin çoğu yaşlı ve hayatta kalan yaşlılara bakacak yeterli sayıda bakıcı bulunamıyor.

İsveç’teki hükümet, sağlık hizmetleri konusunda inanılmaz yavaş karar veriyor. Sanki elfreni çekili auto sürüyormuş gibi: ilerleme var, ama pek yavaş! Alarm veren sağlık sektöründeki insan eksiği için yurtdışından doktor ve hemşire getirip, dil eğitimi vermek ve meslek sınavından geçirerek işe almak çözüm değil. Bu arada bazen eski Doğu bloku ülkelerinden gelenler arasında sahte diplomalı doktor ve hemşire de ortaya çıkabiliyor. 

Bence eğer yıllarca yüksek maliyetle eğitilen kıymetli sağlık personeli mezun olunca yurtdışına gidiyorsa, Polonya’dan Romanya’dan eleman almak yerine sağlık personelinin gelir seviyesi yükseltilmeli. Örn. doktorlar kaptan pilotlar kadar, hemşireler hostesler kadar maaş alırsa, İsveç’te okuyup mezun olanların çoğu Norveç’e gitmez. Hatta gidenlerden dönen bile olabilir!

Haa hükümet diyecek ki, bütçede olsa vermez miyiz? Çözüm önerebilir miyim? Tamam, bütçeniz dar ise yeni başladığınız Solna-Arena Stadium metro hattını erteleyin ve 100 milyon Euro tasarruf edin ve bununla 10 yıl doktor ve hemşire maaşlarını zamlı ödeyin! Böylece tüm dünyada sosyal hakları ve demokrasisi ile tanınan İsveç halkı da hakettiği sağlık hizmetlerini alabilsin! 

 Copyright © 2021 All rights reserved – Tüm hakları saklıdır

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial