Enteresan anılar

GRİP AŞISI-KORONA AŞISI

GRİP  ve  ZATÜRRE / PNÖMOKOK  AŞILARI 11.11.2020

Covid-19 ile direkt ilgisi olmayan, ama muhtemel hastalık halinde hastanın boğaz ve akciğer enfeksiyonunu hafifleten aşıları tavsiye üzerine yaptırdım. Sağ kola yapılan Vaxi Grip aşısı 1yıl geçerli. Sol kolayapılan Pnömokok Vax zatürre aşısı 5 yıl geçerli. eczanede/hastanede tanesi 30€ yapılıyor. Stockholm Belediyesi 65y üstü şehir nüfusunun aşılarını karşılıyor. Benden para almadılar. Korona aşısını sordum. Yılbaşından sonra gelecek dediler. Sırayla önce sağlık personeli, birkaç hastalığı olanlar, yaşlılar aşılanacak. Bizim sıramız Nisanda gelebilirmiş…

CESUR HALK İSVEÇLİLER

Bulaşıyı azaltmak için Finlandiya’da halkın çoğu maske kullanıyor ve akşamları restoran, kafe ve barlar erken kapanıyor. İsveç Avrupa’nın en cesur ülkesi sayılır. 10 ayda 10.000 Covid-19 kaynaklı can kaybına rağmen restoran sahipleri, aşçılar, garsonlar işsiz kalmasın diye restoran ve kafeler akşam 22’ye dek açık. Sorun 19-29y gençlerde.

Pixabay image

Haftasonu yüksek okullardan ve işten bir kahve içmeye diye çıkıyorlar sonra bir kahve, bir bira derken yanyana oturup saatlerce sohbet, eğlence sürüyor; viruslu bir kişi on kişiye bulaştırıyor. Pazartesi günü bu 10 genç okulda, işyerinde, yaşlı bakımevinde 100 kişiye bulaştırıyor. Bulaşı çoğalıyor. İlkokul ve ortaokullar açık, sınıfta öksüren olursa öğretmen eve yolluyormuş…

MASKE KULLANIMI YAYGIN DEĞİL

Biz kapalı mekanlarda ve toplu taşımada maske takıyoruz. İnsanların araçlarıyla şehir merkezine gelmesini kısıtlamak için taşıtla şehir merkezine giriş saatine göre 2-4 € ücretli. Yoldaki kameralar aracın resmini çekiyor, aysonunda ayrıntılı fatura eve geliyor. Az sayıdaki otoparklar pahalı. En iyisi hızlı trenle 9 dakikada (tam bilet 3.5€, öğrenci/yaşlı 2.5€) merkeze iniyoruz.

İlginç, biz trene maskeli binince kompartımandaki yarısı İsveçli yarısı göçmen yolcular (Afrikalı, Iraklı, Suriyeli, Afgan vs.) ya bunlar hastadır diye veya bu yaşlılara biz bulaştırmayalım diye hemen yanımızdan kalkıp uzaklaşıyorlar… Bu arada bir istatistik bilgisi: Finlandiya’nın 5.5 milyon nüfusunun %8’i (450 000); İsveç’ın 10.5 milyon nüfusunun %20’u (2.1 milyon) yabancı ülke doğumlu.

ÇALIŞANLARDA MASKE YOK

Dün bizim autoya çivili kış lastikleri taktırdık. Lastikçide iki Afrikalı eleman ile mecburi 1.5m mesafaden -ben maskeli onlar maskesiz- konuşmak zorunda kaldım. Kısacası mümkün olduğu kadar dikkatli oluyoruz. Kısmet!

Fuar merkezinde Covid-19 aşı salonu Copyright © 2021 All rights reserved–Tüm hakları saklıdır

COVID-19 AŞISI

Bugün akşamüstü bizim evin yakındaki Fuar merkezi önünde yürüyüş yapıyorduk, Üniversite Hastanesinin kurduğu aşı merkezine uğradık. Kimliğimi verdim. Bayan: “Sıranız gelmiş, alerjiniz var mı?” diye sordu. Bazı penisilinlere var dedim. Şu karşıdaki hemşireye gidin dedi. Gittim ve hemşire hanım Biontech-Pfizer aşıyı yaptı. “2. doz 6 hafta sora yapılır” dedi. 

Saat 16:50 idi ve hemşirelerin elimizde 3 aşı kaldı dediğini duyunca eşim dışarıda beni bekliyor. Ama onun sırası henüz gelmedi dedim. Şişman bir teyze: “ben doktorum, paketi açılmış aşı boşa gitmesin, hemen çağırın gelsin” dedi. Böylece bizim hanım de aşısını oldu. Kalan aşıları personele ve bir taksi şoförüne yaptılar… 15 dakika bekledik, şimdi çıkıyoruz… Elhamdilullah bu aşı işi de böylece halloldu. Darısı henüz aşısını olmayan yakınlarımıza!

GÜNCELLEME 12.4.2021

1.Biontech-Pfizer Covid-19 aşılarmızı Älvsjö Mässan Fuar merkezinde olduk.

22.5.2021 2.Biontech-Pfizer Covid-19 aşılarımızı Odenplan aşı merkezinde yaptırdık.

12.12.2021 3.Biontech-Pfizer Covid-19 aşılarımızı Karolinska Üniversite Hastanesinde yaptırdık.

Copyright © 2021 All rights reserved – Kaikki oikeudet varataan

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial