Muistelmia elämän varrelta

LENTOYHTIÖN HENKILÖSTÖN LIPPUETU

Convair 440 Metroplitan Kuva: Finnair

HENKILÖKUNTAETUNA VAPAALIPPU
Lentoyhtiöiden henkilöstöeduista liikkuu monenlaisia tarinoita ja uskomuksia. Saavatko lentoyhtiöiden työntekijät todella lennellä ilmaiseksi mihin ikinä haluavat ja ottaa vielä perheenjäsenetkin mukaan?

Matkailusivusto Rantapallo.fi:n mukaan osa näistä käsityksistä perustuu urbaaneihin legendoihin, mutta etuja on oikeasti olemassa ja monille ne saattavat olla jopa syy hakeutua lentoyhtiön palvelukseen. Niiden käyttäminen ei vain välttämättä ole aivan niin helppoa, kuin voisi kuvitella.

Lentoyhtiön henkilökunnalla on mahdollisuus hyödyntää joko ilmaisia tai todella edullisia standby-lippuja, jotka on mahdollista käyttää silloin, kun koneessa on myymättä jääneitä tyhjiä paikkoja. Ensisijaisesti paikat myydään kuitenkin aina maksaville asiakkaille. Lentopaikka varmistuu siis vasta viime hetkellä lähtöportilla.

Finnairin A330 lentokone Arlandan lentoasemalla Tukholmassa 2024 Foto Ismo Copyright © All rights reserved

STANDBY LIPUT VOIVAT OLLA KIUSALLISIA
Käytännössä standby-lippujen hyödyntäminen on vähintäänkin haasteellista. Kun käytössä ovat tietyt lomapäivät, on matkustajien tiedettävä pääsevänsä matkustamaan ajoissa kohteeseen ja sieltä kotiin. Standby-lipuilla matkustettaessa mikään ei ole varmaa.

Perheiden on myös mahdotonta tietää, pääsevätkö kaikki samalle lennolle. Osa seurueesta voi saapua kohteeseen myöhemmin kuin toiset.

ASENNE-koulutus asemapalvelussa 1989 Copyright © All rights reserved 2024

MITEN ILMAILUALAN HENKILÖSTÖEDUT ON HOIDETTU SUOMESSA?
Finnairin mukaan henkilöstöliput ovat tavanomaisia alalla, ja suomalaisyhtiön käytännöt vastaavat muiden lentoyhtiöiden henkilöstölippukäytäntöjä.
– Alennushintaiset henkilöstöliput eivät oikeuta paikan varaukseen eli paikan saa ainoastaan, jos lennolla on tilaa ennen lennon lähtöä, kertoo Finnairin viestintäpäällikkö Mari Rouvi.

Finnairin maapalveluhenkilökunta Helsinki-Vantaan lentoasemalla 1984 Foto Ismo Copyright © All rights reserved 2024

FINNAIRIN ID-LIPUT 1980-1990-LUVUILLA
1980-luvulla ja 1990 luvun alkuvuosina lentoyhtiön henkilökunnalla oli oikeus saada yhtiöltä kolme vapaalippua vuodessa ja rajaton määrä kasivitosia eli 85 prosentilla alennettuja lentolippuja. Lippuoikeus koski työntekijän puolisoa, alle 25-vuotiaita lapsia ja vanhempia, mutta ei sisaruksia.

Henkilökunnan vapaa-ajan R2-lipuista piti aina maksaa verot ja muut viranomaismaksut, eikä kyseisillä lipuilla saanut varata paikkoja koneessa! Usein odotimme jännityksellä lähtöportilla, ja pääsimme lennolle mukaan, mikäli kaikkien maksavien matkustajien jälkeen koneeseen jäi tilaa! Lisäksi nämä jäännöspaikat annettiin senioriteettin mukaan.

PARIISILAINEN TÄYNNÄ LONTOOLAISESSA TILAA
Kerran olin aikeissa matkustaa Kanarialle, mutta kone tuli täyteen. Onneksi pääsin Las Palmasin sijasta Agadirin aurinkoon, joka lomakohteena oli kiehtova ja edullinen! Toisen kerran jännitimme kahden tyttäreni kanssa Pariisin-lennon portilla, ja maksavien matkustajien jälkeen koneeseen jäi vain yksi paikka. Pääsimme matkustamaan iltapäivällä Lontooseen, jonka lennolla oli paremmin tilaa. Käytin henkilökunnan ns. ”Vapaalippuja” kohtuullisesti vapaa-ajan matkoilla.

DC-9-51 OH-LYO Foto Jouko Tarponen Copyright © All rights reserved

LAST MINUTE HOTELLIMATKA PUOLEEN HINTAAN
Toisaalta lomilla ostin usein ns. ”viime hetken valmismatkoja” Aurinkomatkojen ja Tjäreborgin lentoaseman tiskiltä.

VIIMEINEN ID-LIPPU MAAILMALLE
Tunsin kiitollisuutta yhtiön vapaalipputoimiston Hely Salokangasta ja hallintopäällikkö Tapio Itärantaa kohtaan, sillä sain irtisanoutumisen yhteydessä viimeiset ID-liput itselleni ja silloin teini-ikäisille tyttärilleni Suzanille ja Yasminille Helsingistä Bangkokin kautta Singaporeen ja Seattlesta Helsinkiin.

Tilasin itse lentoliput reitille Singaporesta Sydneyyn Qantas-lentoyhtiöltä ja Sydney-Honolulu-San Francisco -lennoille United Airlinesilta. Näin teimme ikimuistoisen matkan maailman ympäri lentoyhtiön henkilökunnan lippuja käyttämällä.

Finnairin pääjohtaja vuosina 1960–1987 Gunnar Korhonen esittelemässä
pienoismallia (DC-8) vuonna 1966. Public domain

OLEN KIITOLLINEN KORHOSELLE
Olen kiitollinen edesmenneelle johtaja Gunnar Korhoselle siitä, että hän otti minut töihin Finnairille. Työskentely tämän työnantajan palveluksessa opetti juuri luonnontieteiden kandidaatiksi valmistuneelle nuorelle kemistille uutta ammattitaitoa ilmailualalta sekä elämää! Sain myös monipuolista työ- ja elämänkokemusta, kuten mahtavat työtoverinikin.

Valitettavasti irtisanouduin ja lähdin kahdentoista vuoden palveluksen jälkeen yhtiön palveluksesta. Myöhemmin matkatoimistoyrittäjänä ansaitsin huomattavasti paremmin, ja vaikka käytössäni ei ollut Finnairin henkilöstölippuja, tarjosivat lentoyhtiöt mielellään matkatoimiston ”myyntipäällikölle” agenttilippuja maailmalle.

AY EXÄT & NYKSÄT
Tunnustan, että minua on aika ajoin harmittanut, että olin jättänyt työpaikkani Finnairilla. Yhtiön henkilökunnalla oli hyvä me-henki, ja minulla elämäni mukavimmat kollegat. Nykyään meillä on Finnairin entisille ja nykyisille työntekijöille tarkoitettu Facebook-ryhmä AY exät ja nyksät, jossa kommunikoimme toistemme kanssa.

Lisäksi meillä asemapalvelussa työskennelleillä eläkeläisillä on pienempi AY-aspa Seniorit -ryhmä, joka järjestää lounastilaisuuksia ja muita get-together tapahtumia pari kertaa vuodessa Helsingin seudulla, ja niihin osallistun mielelläni!

STOP PRESS -UPDATE
Sain juuri viestin Turkalta henkilökohtaiseen postilaatikkooni. Tässä on vastaukseni Koiviston Turkalle: Kiitos samoin. Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta myös teille kaikille finnairilaisille!

Seuraava episodi: ID-LIPULLA MAAILMANYMPÄRI

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial