FINNAIR Oyj,  Helsingin Yliopisto,  Ismo Tours Oy,  Muistelmia elämän varrelta,  wordpress memories blog

ETELÄMATKAT MEMORIES

KANNATTAAKO PERUSTAA MATKATOIMISTO?

Aika riensi kuin siivillä, ja äkkiä olin ollut yli 10 vuotta Finnairin palveluksessa. Ystävystyin järvenpääläisten Feysal Samarhanin, Samil Nasretdiniin sekä helsinkiläisten Atik Alin ja Varol Abdrahimin kanssa, ja tutustuin heidän kauttaan lähemmin Suomen tataariyhteisöön.

Osallistuin Suomen tataarien juhla- ja teeiltatilaisuuksiin ja tataarinuorten aktiviteetteihin sekä retkille. Koska olin lentoyhtiössä töissä, he pyysivät minua varaamaan yhteisön vanhemmille jäsenille pyhiinvaellusmatkan lentoja Mekkaan. Varasin lennot ja matka kuulemma sujui hyvin. Myöhemmin järjestin muitakin ulkomaan ryhmämatkoja yhteisön jäsenille.

Virkailija Ritva myy matkoja puhelimessa Copyright©2024  

ALKOI KYTEÄ AJATUS MATKATOIMISTON PERUSTAMISESTA
Palattuaan yhdeltä onnistuneelta matkalta yhteisön johtajista Abdullah Ali sanoi: “Kiitos hyvin järjestetyistä lentomatkoista! Saitko hyvät myyntiprovisiot meidän matkoista? Vastasin: ”En yhtään, minähän olen lentoyhtiön palveluksessa, enkä ole töissä provisiopalkalla matkatoimistossa!” Silloin johtaja Ali suositteli: ”Sitten sinun kannattaa harkita matkatoimiston perustamista. Voit ehkä pyytää jonkun meidän seurakunnan varakkaista jäsenistä mukaan osakkaaksi!”

ONKO VÄLIÄ 49 VAI 51 PROSENTTIA
Näin minussa alkoi kyteä ajatus matkatoimiston perustamisestaja mainitsin siitä läheiselle ystävälleni Elias Honkaselle. Harkitsimme yhdessä pitkään, kunnes ehdotimme tuttavalleni Yilmaz ‘Yellu’ Albayrakille matkatoimiston perustamista yhdessä. Halusin henkistä tukea mukaan, kun firma perustetaan ja toiminta aloitetaan jne. Hän suostui yhdellä ehdolla: Yellu ja yhteinen ystävämme, Uuudenmaankadulla Tyyliturkis-nimisen menestyvän liikkeen johtaja ’Emppu’ eli Enver Hairulla merkitsisivät 51 % osakkeista ja minä Elias Honkasen kanssa 49 %

Ainutlaatuinen muistokuva vuodelta 1990 Altingedizin perhe Lahdesta, kävi ostamassa lentoliput meiltä. Ulkoseinän messinkikyltissä lukee Etelämatkat Oy. Copyright©2024  

IRTISANOUDUIN FINNAIRISTA
Ajattelin, ettei kahdella prosentilla ole väliä, kunhan vain firma perustetaan. Matkatoimistotoiminta alkoi vuonna 1989, ja minä irtisanouduin Finnairin palveluksesta vuoden 1990 alussa. Kun vein irtisanomisilmoitukseni esimiehelleni lentoasemalla, hän kysyi: ”Oletko miettinyt riittävästi, haluatko varmasti irtisanoutua näin hyvästä työpaikasta ja jättää näin mukavat kollegat?” Vastasin: ”Kyllä olen harkinnut ja miettinyt pitkään. Otan riskin ja lähden johtamaan matkatoimistoa, jossa olen osakkaana.

Foto Meta Backman Copyright © 2024

MATKATOIMISTO PERUSTETTIIN

Näin Matkatoimisto Oy Etelämatkat-Söderresor Ab perustettiin, ja vuokrasimme liikehuoneiston Korkeavuorenkadulta Johanneksenkirkkoa vastapäätä. Liikehuoneistoon kuului kaksi huonetta: Toisen huoneen ikkunat olivat kadulle päin ja toisen sisäpihalle. Yellun vaimo ehdotti, että hän ottaisi etuhuoneen nahkatavara- ja liikelahjamyymäläksi, ja matkatoimistolle jäisi takahuone. Näin tehtiin.

Asiakkaamme Bili lunastaa Viking Linen lipun Copyright©2024  

TOIMINTA ALKOI LUPAAVASTI

Etelämatkojen toiminta alkoi lupaavasti, mutta pääosakkaiden eli minun ja Yellun välillä alkoi olemaan erimielisyyksiä markkinointi- ja finanssiasioista. Puolen vuoden toiminnan jälkeen minä ja Yellu pääsimme yhteisymmärrykseen yhdestä asiasta: Emme enää voineet jatkaa yhdessä! Minä Eliaksen kanssa ehdotimme, että me maksaisimme Yellun ja Empun osuutensa, ja he lähtisivät pois yhtiöstä.

JOUDUIMME LÄHTEMÄÄN YHTIÖSTÄ POIS

Yellu hylkäsi ehdotuksemme ja lunasti minun ja Eliaksen osakkeet alkuperäisillä arvoilla, ja me lähdimme yhtiöstä pois. Tuntuipa surulliselta joutua lähtemään yrityksestä, jota olin rakentanut pikkuhiljaa kahden vuoden ajan, ja jättänyt sen vuoksi hyvän työpaikan lentoyhtiössä hyvin eduin!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial