Muistelmia elämän varrelta

AVAUSLENTOMATKA

Avauslentovieraat Istanbulissa: rouva Irene Sorsa, Ministeri Pekka Tarjanne ja rouva Tarjanne, Antti Aarnio-Wihuri, kaupunginjohtaja Raimo Ilaskivi ja Airi Ilaskivi ja muut hallintoneuvostonjäsenet. Copyright © 2022

Muistoja avauslennolta Istanbuliin R.Ilaskivi

Kun uusi reitti avattiin, tavan mukaan lennolle osallistui joukko valikoituja, eri aloja edustavia vieraita. Itse olin vaimoni Airin kanssa mukana kahdessakin ominaisuudessa, ensin Finnairin hallintoneuvoston jäsenenä ja sitten Helsingin kaupunginjohtajana.

Menolennolla lentoyhtiön markkinointijohtaja Börje Sandberg liikuskeli ystävälliseen tapaansa matkustamossa, ja kertoili meille kutsuvieraille päämäärästä ja alustavasta ohjelmasta. Mitä ilmeisimmin hän oli ilahtunut todetessaan, että Finnair on löytänyt Istanbuliin station manageriksi syntyperäisen asukkaan Ismon, joka oli suunnitellut ohjelmaamme.

Se olikin monipuolinen. Kohokohtana minulle oli Istanbulin kaupunginjohdon tarjoama lounas jossakin ylhäällä vuorella sijaitsevassa ravintolassa, josta avautui kaunis näköala kaupunkiin. Sain erinomaista informaatiota Istanbulista ja hieman Turkistakin. Siitä kerroin sitten paluumautkalla ystävilleni.

Paljon jäi mieleen; sellaistakin, josta muistuttaa tänäkin päivänä jostakin hyllystä löytämäni Mika Waltarin romaani hänen kohta sodan jälkeisestä matkastaan Istanbuliin. Parhaillaan sillä muistoja verestää Airi iltalukemisenaan.

Raimo Ilaskivi, Helsingin kaupunginjohtaja 1980

Lähdin Istanbuliin on yksi hienoimpia sodanjälkeistä Eurooppaa kuvaavia teoksia. Mika Waltari kirjoittaa teoksessa matkasta, jonka teki Sinuhe egyptiläisen ilmestyttyä hakeakseen aineksia seuraavia historiallisia romaanejaan varten.

”Waltarin äänessä on valloittavaa, myhäilevää huumoria ja hänen hyväntuulinen avoimuutensa tuo kirjailijan hyvin lähelle lukijaa, valloittaa lukijan seestyneellä, elämän koulussa kypsyneellä viisaudellaan ja ilmeikkäällä kertomistaidollaan”, kirjoitti teoksesta Alpo Rautasuo.

WSOY Helsinki 1947

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial