Ihannematkat-Idealresor,  Muistelmia elämän varrelta

IHANNEMATKAT-IDEALRESOR MEMORIES

Tj Nystedt ja henkilökunta tutustumismatkalla Teneriffalla 1977 Foto Ismo Copyright © 2021

TOIMITUSJOHTAJA HOLGER NYSTEDT

Viimeisenä opiskeluvuonna yliopistossa, työskenneltyäni vuoden Helsingin kaupungin Salmisaaren voimalaitoksella minulle tarjottiin matkaoppaan töitä helsinkiläisestä Ihannematkat-nimisestä matkatoimistosta. Viittä vaille valmiina kemistinä vaihdoin alaa ja lähdin matkailualalle. Yhtiön pääomistaja, vaasalainen Holger Nystedt, kertoi minulle, että yhtiö järjestää matkoja pääasiassa itäisen Välimeren maihin: Israeliin, Kreikkaan ja Turkkiin. 

Puerto de la Cruz, Foto Ismo Copyright © 2021 All rights reserved- Kaikki oikeudet varataan

Hän lisäsi: ”Kesäkaudella tulee olemaan viikoittain 20–30 hengen ryhmiä Istanbuliin ja useita Seitsemän seurakunnan kiertomatkoja lähinnä uskonnollisille ryhmille Turkin Egeanmeren rannikolle apostoli Paavalin jalanjäljissä, kuten Pergamonin ja Efesoksen antiikinaikaisiin kaupunkeihin.

”Minä oppaana johtaisin lentokenttäkuljetuksia ja kaupunkikierroksia, vaikka meillä olisi mukana paikallinen englanninkielinen opas kun käymme museoissa, ja pitäisin muuten huolta, että kaikki toimii. Lisäksi pitäisin huolta, että asiakkaamme viihtyvät matkalla sekä olisin apuna, jos jollekin asiakkaallemme sattuisi onnettomuus tai tapaturma.

Kassanhoitaja Birgit Vahvelainen 1978 Manskulla Foto Ismo Copyright © 2021

MATKAOPPAANA ISTANBULISSA

Lensimme yhdessä ensimmäisen parin kymmenen hengen turistiryhmän kanssa Helsingistä SAS-yhtiön DC-9-koneella Kööpenhaminaan reilussa tunnissa ja sieltä Turkin lentoyhtiön Boeing 727 -koneella Istanbuliin 3 tunnissa. Atatürkin lentokentällä Ihannematkojen turkkilaisen agentin, VIP Turizmin johtaja Fethi Pirinççioğlu, hänen poikansa Ceylan ja palvelupäällikkö ottivat meidät ystävällisesti vastaan, ​​ja ajoimme bussilla vanhan kaupungin Lalelissa sijaitsevaan hotelli Kentiin.

Kent-hotellin johtaja Fahri ja hänen 10-vuotias poikansa Fahrettin olivat meitä vastassa hotellin edessä ja toivottivat tervetulleiksi. Hotellin johtaja sanoi, että hän tarjoaa turkkilaista kahvia, teetä tai olutta kaikille vieraille.

Pidin lyhyen tervetulotulotilaisuuden ja kerroin seuraavan aamupäivän historiallisesta kaupunkikierroksesta, jolla tutustuisimme Hippodromiin, Siniseen moskeijaan, Hagia Sofian katedraaliin ja Suureen Basaariin.

Lisäksi opastin ryhmää Topkapin hallituspalatsissa, joka sisälsi haaremissa ja aarrekammiossa käynnit, sekä laivaristeilyn Bosporinsalmella ja Turkish night-illanvieton, johon sisältyi juhlaillallinen, kansantanhut ja napatanssijoiden esitys Galata-tornissa tai Kervanseray-yökerhossa. Retkien hinnat olivat 8−18 dollaria per henkilö, ja matkaopas sai aina 5 % myyntiprovisiota retkimyynnistä.

IDÄN JA LÄNNEN KOHTAUSPAIKKA

Kesällä suomalaisia turistiryhmiä tuli viikoittain tauotta. 1970-luvulla kiinnostus Istanbuliin, joka tunnetaan siltana Aasian ja Euroopan välillä (tai Idän ja lännen kohtauspaikkana), ylitti odotukset, ja tuhannet suomalaiset matkustivat sinne. Ystävystyin monen asiakkaan ja perheen kanssa niin, että meistä tuli pitkäaikaisia ystäviä. Ystäviini kuuluivat mm. verojohtaja Timo Jokela ja hänen vaimonsa kaupunginvaltuutettu Kaisu Jokela Rovaniemeltä, Jaakko ja Varpu Koivisto Kurikasta sekä kangaskauppias Nuri ja Safiye Samarhan Järvenpäästä.

SEITSEMÄN SEURAKUNNAN KIERTOMATKA

Syksyllä saimme useita 20−30 hengen kirkollisia ryhmiä lähinnä suomalaisista seurakunnista. Ne tulivat Istanbulin ja Seitsemän seurakunnan kiertomatkalle. Esittelimme näille suomalaisille ryhmille Istanbulin historiallisia paikkoja kolmen päivän ajan ja loppuviikon kiertelimme näiden vanhojen seurakuntien sijaintipaikkojen raunioita.

En tarkemmin tiennyt Vähän-Aasian seitsemästä seurakunnasta, ennen kuin ensimmäisen ryhmän johtaja pastori Eljas Lemmetyinen kertoi minulle ytimekkään yhteenvedon Apostoli Paavalin jalanjäljistä ja Ilmestyskirjan seitsemästä seurakunnasta. 

Sain tietää, että ne seitsemän seurakuntaa perustettiin Egeanmeren alueelle Pergamoniin (nyk. Bergama), Smyrnaan (Izmir), Efesokseen (Efes), Sardekseen (Sart), Tyatiraan (Akhisar), Filadelfiaan (Alaşehir) ja Laodikeaan (Eskihisar) varhaiskristillisen ajanjakson aikana. Muita vanhoja paikkoja tuolta ajalta ovat Hierapolis (Pamukkale) ja Kolossa (Honaz). 

7-seurakunnan kiertomatka, Izmir Copyright © 2021

OSTOKSET GRAND BASAARISTA

Koska turistiryhmämme asiakasprofiili koostui keski-ikäisistä, varakkaista ihmisistä, he yöpyivät neljän tähden hotelleissa, söivät laadukkaissa kalliissa ravintoloissa ja ostivat koruja, nahkatakkeja ja käsin kudottuja silkkimattoja jne. Hämmästyin suuresti, kun eräs vanha armenialainen kultaseppä Istanbulin yli 400 vuotta vanhassa historiallisessa Suuressa basaarissa sanoi minulle: “sinä siis olet tämän suomalaisen ryhmän opas, tuletko huomenna noutamaan sinun hanuttisi?” 

Kysyin: ”Anteeksi, mikä se hanut on?” Kultaseppä selitti: “Se tarkoittaa kauppaa meidän kielessä. Mutta täällä basaarissa se tarkoittaa myyntiprovisiota, jota maksetaan matkaoppaille!” Silloin minä ymmärsin, miksi oppaat vievät turisteja vain tiettyihin liikkeisiin Basaarissa ja odottavat liikkeen ovella, ettei asiakkaat menisi vääriin liikkeisiin!

PALKANMAKSU ON MYÖHÄSSÄ

Kesä ja syksy kului matkaoppaana Turkissa. Palasin lokakuussa Helsinkiin viimeisen turistiryhmän mukana ja jatkoin tutkielmani kirjoittamista yliopistossa. Hämmästyin suuresti, kun sain tietää, että työnantajani Ihannematkat ei ollut maksanut kuin puolet palkastani tililleni. Kun huomautin tästä yhtiön talouspäällikölle, hän ilmoitti olevansa pahoillaan ja maksoi palkkani kahdessa erässä. Silloin ajattelin, että onkohan tämän firman talous ihan kunnossa!

Toimitusjohtaja Holger pyysi minua jäämään töihin yhtiön myyntikonttoriin. Meitä oli yhteensä kymmenkunta henkilöä töissä Ihannematkoissa. Keskusrouva Kaisaa lukuun ottamatta kaikki olimme nuoria, ja meillä oli hyvä henki työpaikalla. Vieläkin muistan työtovereiden nimiä kuten Birgit, Reeta, Hillevi, Leena, Tuija, Rose Söderqvist, Tarja Taittonen, Honkasen Elias, Leif Nyberg, Harry Kafka, Osmo Kalliomäki ja Ylätalon Matti.

Tarja, Ismo ja Mari PIkku-Roballa 1977 Copyright © 2021 All rights reserved

PARHAAT TYÖKAVERIT ELIAS ja LEIF

Ystävystyin Eliaksen, Leifin ja Harryn kanssa lähemmin ja tapasimme joskus myös työajan ulkopuolella. Tutustuin Eliaksen perheeseen ja kävin heillä Tuusulanjärven rannalla. Meistä tuli bestiksiä moneksi vuodeksi! 

Työskentelin arkisin matkatoimiston myyntikonttorissa ja kIrjoitin jo loppusuoralla ollutta tutkielmaani iltaisin ja viikonloppuisin. Samanaikaisesti tein viimeiset jälkeenjääneet laboratoriotyöt; niitä varten pidin muutaman palkattoman vapaapäivän työpaikastani.

Marraskuussa sain tutkielmani ja muut opinnot valmiiksi ja suoritin vihdoin luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon. Minusta oli tullut kemisti. Minua ei kiinnostanut jatkaa opintojani vielä pari vuotta ja suorittaa lisensiaatin tutkintoa jatkaakseni akateemista kärriääriä. Suunnittelin jatkavani töitä matkatoimistossa talven yli ja alkavani etsiä lääke-edustajan työtä lääketehtaista viimeistään ennen seuraavaa syksyä.

MUUTTO MANNERHEIMINTIELLE

Helmikuussa 1977 Matkatoimisto Ihannematkat muutti Pikku-Roobertinkadulta ydinkeskustaan, Stockmannia vastapäätä sijaitseviin näyttäviin tiloihin Mannerheimintielle. 

Uuden toimiston avajaisia ja yhtiön 10-vuotisjuhlaa vietettiin arvokkaiden kutsuvieraiden kanssa uusissa tiloissa. Johtaja Holger sanoi minulle: ”Ismo, sinä osaat puhua hyvin, voitko sinä huolehtia Kansallispankin ja Yhdyspankin johtajista sekä Finnairin johtajista?” 

Kun kysyin, kuinka minä voin huolehtia heistä? Hän sanoi: “Voit kertoa, että liiketoimintamme sujuu hyvin, ryhmämyynnille on kysyntää, yhtiön talous on kunnossa jne.” ja jatkoi: “pidä samalla huolta, että arvovieraamme saavat juomia viipymättä…”

Suomalainen VIP ryhmä Istanbulissa 1977 Copyright © 2021 All rights reserved

FINNAIRIN JOHTAJA KORHONEN 

Avajaisissa Kansallispankin ja Yhdyspankin johtajat ottivat juomansa pöydältä ja lähtivät kiertelemään yhtiön uusia tiloja. Suomen kansallisen lentoyhtiön Finnairin pääjohtaja Gunnar Korhonen ja markkinointijohtaja Risto Ojanen jäivät sen sijaan keskustelemaan kanssani, mutta keskustelu ei koskenut matkatoimistoa. Johtaja Korhonen kyseli teititellen: “Oletteko kreikkalainen vai turkkilainen? Mikä on sitten koulutuksenne?”

Sanoin olevani turkkilainen ja valmistuneeni Helsingin yliopistosta luonnontieteiden kandidaatiksi eli kemistiksi viiden vuoden opiskelun jälkeen. Yllättäen hän kysyi englanniksi, “Your Finnish is pretty well, how about your English?” Puhut suomea oikein hyvin, miten englannin kielen taitonne on? Vastasin hänelle englannin kielellä: ”Kävin yhden vuoden ajan Preparatory English, eli englannin valmentavan kurssin ja mielestäni osaan englantia riittävän hyvin.” Samalla ihmettelin: Olipas tuo Finnairin pääjohtaja aika utelias!

Birgit ja Elias Pikku-Roballa 1976 Foto Ismo Copyright © 2021

KOTIMAAN LENTOLIPPUOSOITUS

Kun olin yli puoli vuotta ollut matkatoimiston palveluksessa Helsingissä, kävin Finnairin Brondan toimistossa Pohjois-Esplanadin ja Korkeavuorenkadun kulmassa, täytin kotimaisen agenttilippuanomuksen ja sain leimatun lippuosoituksen. Maksoin vain kotimaan lentokenttäverot. Konttoripäällikkö Eija Nikulainen sanoi lippuosoituksen olevan voimassa kolme kuukautta ja että myös yksi alle 4-vuotias sylilapsi pääsee mukaan.

Huhtikuussa kuulimme yllätykseksemme, että yhtiön pääomistaja Holger Nystedt oli palkannut ennestään tuntemani Aurinkomatkojen markkinointijohtajan ekonomi Birger Backmanin uudeksi toimitusjohtajaksemme. Kun tapasin kerran hänet yläkerran toimistossa, sanoin: “Hei Birger, tervetuloa!” Hän hymyili väkisin minulle ja sanoi: ”Ismo, hankala tilanne. Teen parhaani ja yritän ratkaista tilanteen parhaalla mahdollisella tavalla. Saa nähdä kuinka käy!”

MATKATOIMISTO IHANNEMATKOJEN KONKURSSI 

Vapunaattona soitettiin yläkerran johtajien huoneesta meille myyntikonttoriin ja ilmoitettiin, että emme enää saisi myydä matkoja eikä lippuja! “Sulkekaa ulko-ovi, älkää päästäkö ketään sisään!” Vieressäni istuvat Leena ja Raija alkoivat itkeä, mutta minä en ollut täysin ymmärtänyt mitä tässä on tapahtunut. Soitin tuoreelle toimitusjohtajallemme Birgerille. Hän ilmoitti surullisella äänellä: “Yhtiö on mennyt konkurssiin, poistukaa konttorista!”

Laitoimme ovelle suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi: “Suljettu-Stängt-Closed” -laput, ja minä lukitsin myyntikonttorin ulko-oven. Tuolloin ovelle tullut muutama asiakas koetti huolestuneena selittää minulle: ”Avatkaa ovi, meillä on lentomatka ensi viikolla, tulimme maksamaan loppumaksun…”

Näin vappuna 1978 Suomen tunnetumpiin matkanjärjestäjiin kuulunut Ihannematkat Ky – Idealresor Kb ajautui konkurssiin ja lopetti kaupallisen toimintansa vararikon seurauksena. Satojen asiakkaiden maksamat liput ja matkat jäivät toteuttamatta.

HENKILÖKUNTA KOKOONTUI KOLMESSA KREIVISSÄ

Työpaikkamme oli mennyt konkurssiin, ja meidän oli lähdettävä ulos viimeistä kertaa! Osa henkilökunnasta, mm. Raija, Birgit, Elias, Leif ja Harry Kafka ja minä kokoonnuimme viereisessä Café Kolmessa Kreivissä. Olimme kaikki shokissa! Tiesimme, että yrityksellä oli taloudellisia ongelmia, mutta emme halunneet uskoa sen olleen konkurssin partaalla. 

Meidän monen mielestä firman perustaja ja johtaja Holger oli idearikas, naiivi ja ylioptimistinen, mutta ennen kaikkia karismaattinen herrasmies. Ehkä hänen taloustietotaitonsa oli puutteellista ja hän laajensi firmaa nopeasti eikä hakenut markkinointi- ja finanssikoulutusta saanutta johtajaa ajoissa. Kukaan hänen lähipiiristään ei liioin osannut varoittaa häntä!

Edesmennyt Holger Nystedt muistetaan parhaiten Ihannematkat Ky:n perustajana ja toimitusjohtajana. Nystedt perusti yhtiön vuonna 1967 ja toimi sen johdossa Ihannematkojen konkurssiin vuoteen 1978 saakka.. 

PALKAT PALKKATURVAKESKUKSESTA

Henkilökunta sai palkkaturvakeskuksen kautta viimeisen kuun palkat, mutta minä ainakin sain myöhemmin tietää, että eläkemaksut minun kohdalta ei valitettavasti ollut maksettu kokonaisen palvelusvuoden ajalta!

Perustiedot

Kommandiitti yhtiö Ihannematkat-Idealresor Holger Nystedt & Co kommanditbolag 1967-1978

Perustamisvuosi 1967 – Toimiala Matkanjärjestäjä

  • Y-tunnus 0104084-8 . – Tämän yrityksen toiminta on lakannut
  • Perustamisvuosi 1978 . – Yritysmuoto Konkurssipesä
  • Lähde: YTJ, Kaupparekisteri, Verohallinto

Copyright © 2021 All rights reserved- Kaikki oikeudet varataan

Yksi kommentti

  • Varpu Vanhala

    Olin matkalla 1977 Ihannematkojen mukana! Silloin jo oli konkurssi ja meille jaettiin uudet Hotellit. Minä sain St.George ihan Jerusalemin keskustassa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial